…czyli historia pewnego złodzieja ;) Już tłumaczę o co chodzi: pewnego pięknego popołudnia panel administracyjny mojego bloga oznajmił mi, że ktoś na swoim blogu linkuje do jednej z moich notek. Długo się nie namyślając podążyłem za linkiem, żeby poczytać co tam o mnie piszą. I co tam zobaczyłem? Dokładną kopię zawartości mojego bloga. Słowo w słowo zostało tam opublikowanych kilkanaście moich postów…
Długo się nie zastanawiając napisałem meila do administracji serwera, na którym ten złodziejski blog się znajduje. Każda szanująca się firma hostingowa zareagowałaby na taką sytuację natychmiast, ale tutaj mi odpisali, że “nie widzą podobieństwa między tymi dwoma stronami”. Wtedy aż się we mnie zagotowało i zacząłem obmyślać misterny plan zemsty…
Tak wyglądała strona spamera, gdy na nią trafiłem po raz pierwszy:

Po długim namyśle jak gościa załatwić, w końcu wymyśliłem ;) Złodziej do kopiowania zawartości mojego bloga wykorzystywał skrypt, który pobierał mój kanał RSS i wyciągał z niego całą treść. Wystarczyło więc zrobić w pliku .htaccess małe przekierowanie kanału RSS dla odwołań z IP serwera złodziejaszka, aby załatwić sprawę ;) W sumie wystarczyło dopisać dwie linijki do kodu:
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^91.203.133.69$
RewriteRule ^feed$ http://porn.hu/rss.xml [R=301,L]
I od teraz blog złodziejaszka pobiera już ciut inną treść… ;)

No – i to by było na tyle, jeżeli chodzi o przygodę z tym cwaniakiem ;)
Swoją drogą – nadal dziwie się reakcji firmy hostingowej. Kiedyś jak na jednym blogu wylądowały portrety mojej żony, to reakcja supportu firmy była natychmiastowa, a tutaj lipa… ;/

Dodano: 25 gru 2008, godz. 12:13
Komentarze: 43

Chamstwo się szerzy… Jak to trzeba być czujnym.
PS. Jeju ten blog, ten szablon – cały jest niesamowity! Miałam dawno to napisać, ale nie wychodziło jakoś… :P
Uważaj, bo wpadnę w samouwielbienie :D A szablon to akurat zasługa Ludwika ;)
Jedna rzecz – nie możemy korzystać z FeedBurnera jeśli chcemy przekierowywać spamblogi na inne kanały RSS. A przynajmniej ja nie znalazłem takiej opcji – a liczenia czytelników sobie nie odmówię ;-)
No tak – i właśnie dlatego ta sytuacja przyspieszyła moją decyzję o rezygnacji z feedburnera ;)
W sumie to dosc fajny sposób z tym porno :D hehe ;)
Znalazłem jeszcze lepszego feeda :D zobaczycie jutro co zassie ten blog.
A swoją drogą – pod tą domeną działa jeszcze kilka innych blogów. Jeden np. zasysa
wiadomości z IDG ;)
@Łukasz “Jeden np. zasysa wiadomości z IDG ;)” Coś bliżej (nawet na prv).
A mógłbyś podać link do tego spambloga?
Zapomniałem podać linka? Agh ;) Proszę bardzo: http://fotografia.pitaja.info/
Pozostałe spamblogi są pod innymi subdomenami.
EDIT: kurde… cos się pierdzieli ze stylami komentarzy ;/ będzie trzeba to sprawdzić wieczorkiem ;)
Trochę inny sposób. Mam zapisane w ulubionych na wszelki wypadek, to się podzielę :>
Jak niszczyć spamblogi?
http://7pl.pl/38
Kiedyś to już czytałem ;) Niemniej dzięki za przypomnienie – szczególnie mi się
spodobał akapit “Niech złodziej poczuje się jak … prawdziwy przestępca :)” ;)
Hmm… Ciekawy ten adres alternatywnego RSSa ;]
Już z Łukaszem rozmawiałem na ten temat jak on wpadł na taki adres ;)
Hahaha! I życie staje się piękne :D Zajrzyjcie teraz na stronę tego spamera :D
“Fotografia przyrody”… Taaa, z pewnością teraz pokazana jest przyroda :] .
O! Ptaszki – nareszcie się wziąłbył koleś za przyrodę
Apropo szablonu , rzeczywiście Ludwik- gratulacje :) a co do złodziejstwa mógł chociaż zacytować i z jakiego to źródła ehhh…
Mógł napisać skąd to ukradł? ^^
Ale to jest po prostu raz skonfigurowany i uruchomiony bot do podbijania ratio innych stron. A treść pobierał żeby był bardziej wiarygodny dla Google.
Tak, tak – ale jak ja bym już stawiał takiego bota, to chociaż raz na jakiś czas bym zajrzał, czy nadal pobiera świeżą treść. Wiadomo, że często aktualizowana strona z wartościową treścią jest dla Googla dużo więcej warta – i co za tym idzie dużo cenniejsze są linki z takiej strony :)
Miałem podobny problem z tym, że podszedłem inaczej. Wydłubałem z whois właściciela domeny i napisałem do niego żądając usunięcia moich wpisów – pomogło.W następnym kroku pewnie zrobiłbym to co ty :) albo coś podobnego
Pytanie: jak cała ta sprawa ma się do licencji treści na tym blogu?
Licencja pozwala na użycie niekomercyjne przy uznaniu autorstwa. Spamblog to użycie
komercyjne, a autorstwo nie zostało uznane.
Dziękuję Ci Mariuszu za te kilka słów wyjaśnienia ;) Nie zauważyłem wcześniej pytania
Kolegi Mendaxa ;)
Dobrze tak oszustowi :-) Przyda się na przyszłość
Hmm najpierw Pan udostepnia ludziom swoją treść przez RSS, a później ma pretensje że ktoś “śmiał” tą treść wykorzystać ? Wolne żarty.
Do innych ma Pan pretensje, a sam tym postem popełnił przestępstwo z artykułu 212 i być może również (to by zależało od wyroku sądu) 216 Kodeksu Karnego, a i na drodze cywilnej osoba pomówiona o kradzież by coś kaski od Pana wyciagła.
Treści publikowane a tym blogu, a co za tym idzie udostępniane przez RSS są
dostepne na jasno
określonej licencji. Sam fakt udostępniania treści przez RSS nie upoważnia nikogo
do kradzieży. To tak jak by Pan próbował usprawiedliwiać złodzieja samochodów tym,
że skoro właściciel zostawił auto przed marketem to przecież sam się prosił o to, by mu
je ukradziono.
No cóż, chciał Pan Dinth błysnąć pobieżną znajomością KK i domniemaniem interpretacji przez sąd a nie wyszło.
W sumie to wyszło nawet śmiesznie :)
Pozdrawiam i życzę więcej dystansu.
Trzeba przyznać, że to zrobił amator ;D Pobieranie RSS jest dla mięczaków. Gratki za perfidny plan zemsty ;)
jesteś chory wywalając mu na stronę taki syf, czy nie wiesz, że mogą to oglądać dzieci, ty masz ubaw, info jest na wykopie, masa ludzi – dzieci również – wchodzi na stronę oszusta i widzi masakrę. żart żartem ale bez obsceny …
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale ostatnio nie mam kiedy spokojnie usiąść i
się tym zająć. Do Twojego komentarza ustosunkowałem się już tutaj. Tak
więc – tutaj już nikt nic złego nie zobaczy, a tam i tak nikt nie zagląda (spamblogi tworzy
się głównie jako sztuczny content w black-seo).
Popieram, zajebiście popieram!
A pretensje może mieć (do siebie) tylko i wyłącznie “pomysłowy dobromir” z w/w strony.
:)
Cóż za bezmózgowiec…
Piekne poprostu piekne ;)
mam swego rodzaju podobny problem z podkradaniem, są ludzie, którym przeszkadza stopka autora szablonu i też mnie korci żeby im pozamieniać grafiki na inne :) może coś im to da do myślenia ;)
Rozwiązanie pierwszorzędne. Bo nic tak nie nauczy złodzieja jak porno na stronie. Sztuczka znana z allegro. Ktoś podkrada zdjęcie z Twojego serwera? Zamień je na jakąś porno fote ;P
Genialny sposób. Lepsze niż dodanie posta z informacją o kradzieży treści.
a wiesz, że każdy może cię spokojnie podać do prokuratury za udział w publikowaniu treści niemoralnych i zakazanych ? bo przecież sam tu opisałeś technikę jak to zrobiłeś i jak dużo nieświadomych ludzi trafia na stronę z hardporno. bo nigdy by się te obsceniczne treści nie pojawiły gdyby nie twoje działania. tym twoim żartem to możesz sobie ukręcić fajny wyrok w sprawie karnej. będziesz mógł ganiać sobie tamtego blogzłodzieja za parę złotch jak udowodnisz jakich strat doznałeś ale ty będziesz miał wyrok do końca życia
Prawdę mówiąc wiem i jestem tego świadom. Może rzeczywiście pod pewnymi
względami trochę przesadziłem, dlatego też ocenzurowałem właśnie screen strony
złodzieja, który jest zamieszczony w tym poście.
Odnośnie jeszcze wypowiedzi Mr. Łukasz Więcek na Ludwik.org:
No cóż, widzę że poszedł Pan z “grubej rury”, akurat nie jestem zwolennikiem i propagatorem stron erotycznych, a tym bardziej gejowskich. Ze złodziejami trzeba walczyć i to popieram!
Aczkolwiek nie dziwię się też reakcji ludzi, przeczytałem sporo komentarzy odnośnie tego
artykułu i zastanawia mnie jedno… dlaczego o GEJACH?
Nie tak dawno, podobne akcje widziałem na portalu allegro.pl, w której to właściciel był okradany z autorskich zdjęć (oraz z transferu). Zapewniam, że zdjęcia nie były tak wulgarne, a efekt został osiągnięty (na wykop.pl). I można rozwiązać to przyzwoicie? A można…
W internecie bardzo łatwo można dostać “łatkę”, akurat Pan będzie mi się kojarzył z gejami. Proszę też dwa razy przeczytać komentarze na Pana blogu, tam naprawdę są ciekawe dyskusje tymczasem Pan wszystko na NIE wrzuca do jednego worka z napisem “śmieci”.
A tak poza tym, dla Pana kto wykonał layout strony ? I skoro już Pan sobie na to odpowiedział to czy można oczekiwać innego zachowania? Odp.: NIE
Ot, “cały polski internet to nasza-klasa.pl”.
Pozdrawiam,
Dlaczego strona gejowska? Nie wiem… chociaż sam jestem w tych kwestiach
tolerancyjny, to wydawało mi się to najbardziej kompromitujące plagiatora wyjście.
Co do kwestii zaszufladkowania mojej osoby – nauczyłem się już tym nie przejmować ;)
Jak to mówią – wszystkim nie dogodzisz ;) Nie twierdzę, że to, co zrobiłem było mądre,
przemyślane czy w ogóle dobre. Ot – miałem zachciankę trochę dopiec spamerowi i to
zrobiłem. Cóż to by był za świat, gdyby każdy dostawał “łatki” na podstawie
pojedynczych zachowań, to poza tymi łatkami nic więcej byśmy nie mieli ;) Tak więc –
trochę dystansu Panie Kolego, a świat będzie piękniejszy.
Jeżeli chodzi o layout strony, to wykonał go Paweł
Ludwiczak (aytor bloga, z którego Pan tutaj trafił) – ale nie bardzo rozumiem, jako to
ma znaczenie w świetle tego posta.
I do ulubionych – Pan Gej :)
[...] nie mam możliwości przekierowania konkretnego IP na RSSa z gejowskim porno jak zrobił to Łukasz Więcek, więc jakoś sobie radzić trzeba. Skazani jesteście na niedogodność klikania… trudno, co [...]
Heh, nieźle się ubawiłem czytając to:]